Psoriasis is een veel voorkomende, chronische huidaandoening. Psoriasis kan een golvend verloop hebben met rustige periodes, afgewisseld door tijden waarin de aandoening actief is en de huid ernstig is aangedaan. Psoriasis is niet besmettelijk en kan op elke leeftijd beginnen.
De huidafwijking wordt veroorzaakt door een versnelde groei met onvolledige uitrijping van de opperhuid. Deze versnelde groei gaat gepaard met ontsteking van de huid. Waarom er sprake is van een versnelde groei is onbekend; de feitelijke oorzaak van psoriasis is dus nog niet opgehelderd. Ernstige verbranding, keelontsteking en sommige medicijnen kunnen psoriasis verergeren. Dat erfelijke aanleg een rol speelt, staat echter wel vast. Een kind van wie vader of moeder psoriasis heeft, heeft een kans van 10% om zelf de aandoening te krijgen. Hebben beide ouders psoriasis, dan is deze kans zelfs 50%.
Bij psoriasis zijn er op de huid scherp begrensde, witschilferende plekjes of grotere schilferplekken op een rode ondergrond aanwezig. Soms is er sprake van jeuk. Ook kunnen de plekken wel eens pijnlijk zijn. Deze plekken komen vooral voor op de strekzijde van ellebogen, knieën, op de onderrug, het hoofd en achter de oren. Ook de nagels doen vaak mee: putjes, geelbruine verkleuring en loslating met verdikking van de nagel zelf. Vaak zijn de huidafwijkingen zo kenmerkend dat de huidarts op het eerste gezicht direct de diagnose kan stellen. Soms is het nodig om onder plaatselijke verdoving een klein stukje huid (biopt) weg te nemen voor aanvullend microscopisch onderzoek.
In principe is psoriasis een ongeneeslijke aandoening. Wel is het mogelijk de bijwerkingen, zoals jeuk en roodheid, zoveel mogelijk te verminderen. Vaak schrijft de huidarts middelen voor, maar je kunt er als patiënt ook zelf wat aan doen. Gebruik geen zeephoudende producten. Zeep tast de zuurmantel van de huid aan, waardoor de psoriasishuid niet kan herstellen. Dit verergert de jeuk, roodheid en irritatie. Reinig de huid met middelen met een pH-waarde van 5,5. Deze pH-waarde komt overeen met je huideigen zuurgraad en gunt de huid de tijd om te herstellen. Ook kun je de huid dagelijks insmeren met Sebamed Repair Lotion 10%.