Opbouw van de huid

Opbouw van de huid

De huid is het grootste orgaan van je lichaam met een oppervlak van ongeveer 1,65m2. De huid heeft een belangrijke taak bij de bescherming tegen schadelijke invloeden van buitenaf.

Huidsoorten

Vette huid: Bij een vette huid ontstaat door een overmatige talgproductie een verhoogde vet uitscheiding. De huid glimt, heeft open poriën en neigt naar acné. De huid heeft een grondige doch milde reiniging nodig. Vettige crèmes zijn voor dit huidtype af te raden.

Normale huid: De normale huid is de huid in ideale conditie. Deze is glad, zacht, soepel, gezond, veerkrachtig en bevat voldoende vetten en vocht. De intacte zuurmantel met PH-waarde 5,5 beschermt de huid tegen uitdrogen, bacteriën en schadelijke omgevingsinvloeden

Gecombineerde huid: Een gecombineerde huid treffen we alleen aan in het gezicht. In sommige delen van het gezicht is de huid droog terwijl op andere plaatsen deze juist normaal of zelfs vet is. Typisch voor de gecombineerde huid is de "T-zone" (voorhoofd, neus en kin.) Deze zone is vaak vettig terwijl de huid om de ogen en op de wangen juist droog is.

Droge huid: Een droge huid is gevoelig, ruw, strak, jeukt en is vaak wat rood en schilferig. Deze huid heeft extra aanvoer van vocht en vetten nodig. De huid kan gemakkelijk geïrriteerd raken. De droge huid heeft een milde verzorging nodig om het verlies van natuurlijke oliën en vocht te compenseren.

Een paar vaak voorkomende huidproblemen

Psoriasis

Psoriasis is een veel voorkomende, chronische huidziekte. Psoriasis kan een golvend verloop hebben met rustige periodes, afgewisseld door tijden waarin de aandoening actief is en de huid ernstig is aangedaan. De ziekte is niet besmettelijk, wel bestaat er een erfelijke aanleg. Vaak worden de huidafwijkingen voor het eerst zichtbaar tijdens de puberteit, maar eigenlijk kan psoriasis op elke leeftijd beginnen.

Hoe ontstaat psoriasis?
De huidafwijking wordt veroorzaakt door een versnelde groei met onvolledige uitrijping van de opperhuid. Deze versnelde groei gaat gepaard met ontsteking van de huid. Waarom er sprake is van een versnelde groei is onbekend; de feitelijke oorzaak van psoriasis is dus nog niet opgehelderd. Ernstige verbranding, keelontsteking en sommige medicijnen kunnen psoriasis verergeren.

Dat erfelijke aanleg een rol speelt, staat echter wel vast. Een kind wiens vader of moeder psoriasis heeft, heeft een kans van 10% om zelf de ziekte te krijgen. Hebben beide ouders psoriasis, dan is deze kans zelfs 50%.

Wat zijn de verschijnselen?
Bij psoriasis zijn er op de huid scherp begrensde, witschilferende plakkaten op een rode ondergrond (psoriasisplekken) aanwezig. Soms is er sprake van jeuk; ook kunnen de plekken wel eens pijnlijk zijn. Deze plekken komen vooral voor op de strekzijde van ellebogen, knieën en op de rug boven de billen (psoriasis vulgaris).

Als de lichaamsplooien zijn aangedaan, spreekt men van 'psoriasis inversa'. Vaak zijn er plekken op het behaarde hoofd, vooral op de haargrens van het voorhoofd en achter de oren. Soms zijn de plekken groot en verspreid over het hele lichaam. Bij anderen gaat het om talrijke, slechts druppelgrote plekjes (psoriasis guttata).

Ook de nagels doen vaak mee: putjes, geelbruine verkleuring en loslating met verdikking van de nagel zelf. De slijmvliezen en de inwendige organen zijn nooit aangedaan. De huidafwijkingen kunnen samengaan met ontsteking van de gewrichten (psoriasis arthropathica). De gewrichten zijn dan rood, gezwollen en pijnlijk. Bovendien voelen ze warm aan.

Hoe wordt de diagnose gesteld ?
Vaak zijn de huidafwijkingen zo kenmerkend dat de huidarts op het eerste gezicht direct de diagnose kan stellen. Soms is het nodig om onder plaatselijke verdoving een klein stukje huid (biopt) weg te nemen voor aanvullend microscopisch onderzoek.

Wat kan tegen psoriasis gedaan worden?
In principe is psoriasis een ongeneeslijke aandoening en men kan er dus niet geheel van genezen. Wel is het mogelijk de bijwerkingen, zoals jeuk en roodheid, zoveel mogelijk te reduceren.

Vaak kunnen er door de huidarts middelen worden voorgeschreven, maar de patiënt kan er ook zelf wat aan doen. Het wassen van de huid met zeep is uit den boze. Zeep tast de zuurmantel van de huid aan, waardoor de psoriasishuid niet kan herstellen. Dit verergert de jeuk, roodheid en irritatie. Om deze klachten te minimaliseren wordt aanbevolen de huid te reinigen met middelen met een pH-waarde van 5,5. Deze pH-waarde komt overeen met de huideigen zuurgraad en gunt de huid de tijd om te herstellen.

Eczeem

Iedereen is lichamelijk wel ergens overgevoelig voor. Tegenwoordig wordt dan het woord allergie gebruikt. Eczeem is een vorm van allergie, waarbij de huid ontstoken is. Die ontsteking van de huid kan in verschillende vormen voorkomen.

Oorzaken
Er zijn verschillende oorzaken voor eczeem. Niet alle oorzaken zijn bekend maar zeker is dat aanleg een belangrijke rol speelt. Twee soorten eczeem die vrij algemeen voorkomen zijn:

Erfelijk eczeem (atopisch of constitutioneel eczeem)
Deze vorm van eczeem heeft men vanaf de geboorte: de oorzaak komt van 'binnenuit'.

Contact eczeem
De oorzaak komt 'van buitenaf', namelijk door stoffen waarmee je in aanraking komt. Ook zijn er producten als shampoo, zeep, afwasmiddel e.d. die licht irriterend zijn.  Eczeem kan ontstaan als de huid hiermee vaak in aanraking komt (ortho-ergisch eczeem). Je merkt dan dat de huid wat ruwer en 'gebarsten' wordt en uiteindelijk ontstaat er eczeem. Hierbij speelt aanleg nauwelijks een rol. Dit eczeem kan vrijwel iedereen krijgen.

Verergeren
Door allerlei invloeden kan eczeem verergeren, bijvoorbeeld water, fel zonlicht, koud weer en droge, warme lucht. Er is dan sprake van een uitdrogend effect op de huid en er ontstaat schilfering. De natuurlijke beschermingsfunctie van de huid vermindert en de irritatie neemt toe.